Met het oog op de vaak tegenvallende resultaten van teams adviseren we organisaties om kritischer na te denken welk werk ze wel en niet in teams organiseren. Dit geldt echter niet voor MT’s. Die moeten naar ons idee altijd een echt team zijn.
Team staat voor ‘together everyone achieves more’, of wat veel wordt gezegd: in een team is 1+1=3. Als een team, in ons geval een MT, meer en beter wilt presteren dan enkel de optelsom van de teamleden, dan moet zo’n team aan een drietal voorwaarden voldoen.
Een MT moet dan een beperkte omvang hebben (3-10 teamleden), een gemeenschappelijk doel hebben en onderling samenwerken (afhankelijk van elkaar zijn) om dat doel te bereiken. Voldoet een MT hier niet aan, dan is er naar ons idee en dus ook volgens de bestuurders die we hebben gesproken, geen sprake van een echt team maar van een pseudoteam. Is dat erg als een MT geen echt team is, was de vraag. Ja, want dan zal er altijd sprake zijn van suboptimalisatie in de organisatie met alle gevolgen van dien.
Vaak voelen MT-leden zich in eerste instantie verantwoordelijk voor hun ‘eigen organisatieonderdeel’. Ze doen hun uiterste best om met dat deel van de organisatie goede resultaten te behalen. Dat kan leiden tot minder goede resultaten, of zelfs schade, bij andere organisatieonderdelen. Als de MT-leden zich niet in eerste instantie samen verantwoordelijk voelen voor het doel van de gehele organisatie, maar voor het doel van hun ‘eigen organisatieonderdeel, leidt dat (bijna) altijd tot resultaat- en/of kwaliteitsverlies.
Dus moet een MT een echt team zijn? Ja absoluut!
Ook uit onderzoeken blijkt dat het veel MT’s niet lukt om als effectief team te functioneren. Sommige bestuurders die wij spreken onderschrijven dat. Veel organisaties investeren in het ontwikkelen van teams en het verbeteren van de samenwerking, maar doen dat zelden als MT. Toch lijkt juist in de organisatie het MT het allerbelangrijkste team om in te investeren. Wij merken in de praktijk dat MT’s veel verbetering in hun samenwerking als team kunnen boeken in relatief weinig tijd.
Ben je benieuwd hoe MT’s dat doen en wat hen dat oplevert?
Lees dan de blog over hoe MT’s ruimte maken voor teamsucces.