Veel organisaties willen graag dat medewerkers elkaar meer feedback geven over werk, aanpak, samenwerking, etc. 360-graden feedback helpt hierbij. Dit instrument geeft je een stappenplan om hiermee aan de slag te gaan.
Samen besluiten nemen
Samen besluiten nemen in een team is niet altijd gemakkelijk. Vaak hebben teamleden verschillende meningen en soms ook belangen. Voor je het weet wordt er veel heen en weer gepraat, hetzelfde gezegd en worden meningen herhaald. Hoe kom je daaruit?
Leiderschap bespreken in je team
Het leiderschap bespreken in het team vinden de meeste teams niet vanzelfsprekend, laat staan eenvoudig. Deze set met vragen helpt om dat gesprek in het team wel met elkaar te voeren en daardoor nog beter te gaan samenwerken.
Ontwerpen van een experiment
Organisaties moeten steeds blijven verbeteren en vernieuwen. Door te experimenteren kom je erachter of wat je hebt bedacht werkt in de praktijk. Dit instrument geeft je een stappenplan voor het ontwerpen van een experiment.
CanMEDS-rollen voor betere samenwerking in zorgteams
In de zorg werken professionals met verschillende opleidingsniveaus in teams. De CanMEDS-rollen helpen bij een effectieve en efficiënte werkwijze en taakverdeling. Je kunt een handboek en tools downloaden om hiermee aan de slag te gaan.
Teamwerkwijzer
De teamwerkwijzer is een praktische samenvatting van het proefschrift over succesvol samenwerken in teams. De waaier geeft uitleg en tools voor teams, managers, teamcoaches en iedereen die met teams werkt.
Werkboek Teamontwikkeling
Veel zorginstellingen zijn enthousiast over het werkboek voor teams. Het biedt hele praktische tools en werkvormen voor teams om hun samenwerking en resultaten te verbeteren. Het is gebaseerd op de uitkomsten van mijn promotieonderzoek.
Hulpkaarten voor teams
Teams die iets willen veranderen, verbeteren of vernieuwen zijn succesvoller als zij meer ontwikkelruimte maken in de samenwerking met elkaar. Met deze hulpkaarten benut je de kwaliteiten in je team optimaal en maak je als team gemakkelijker ontwikkelruimte.
Visualisatie om een team samen te stellen
Met deze visualisatie kun je teams samenstellen, bijvoorbeeld in subgroepen ‘de ideale teams’ ontwerpen. Geef richtlijnen mee, bijvoorbeeld: over omvang; mix qua ervaring en leeftijd, etc. Het schetsen biedt ruimte voor een experiment en helpt het om los te komen van bestaande structuren.
Teamplan voor een beter resultaat
Een heel simpel teamplan blijkt een onverwacht sterk effect te hebben. De kracht zit in: eenvoud, focus, acties koppelen aan teamleden waardoor het team eigenaarschap van alle teamleden creëert. Het brengt een verbetercyclus op gang en teams vinden het leuk dat ze snel resultaat boeken.
Werken vanuit Appreciative Inquiry
De appreciative inquiry richt zich op de kracht van organisaties en de kwaliteiten van mensen. De gedachte erachter is dat alles wat je aandacht geeft groeit. Het instrument beschrijft hoe je van dat wat goed gaat nog meer kunt maken.
Ontwikkelmeetlat Taakvolwassenheid van Teams
De ontwikkelmeetlat biedt teams inzicht in waar ze staan. Vijf gebieden komen aan bod: bemensing, resultaatgerichtheid, teamoverleg, samenwerken en vernieuwen. Maak er als team je eigen instrument van, door te schrappen en toe te voegen en ontwikkel zo een gezamenlijk beeld van jullie ‘ideale team’.
Kwaliteiten raden
Het kwaliteiten raden spel kun je inzetten in teambuilding. Voorwaarde is dat de groepsleden elkaar kennen, anders kun je geen kwaliteiten van anderen benoemen. Door het spel leer je om de kwaliteiten van anderen te zien en te benoemen.
P&O instrumenten
De vraag van Kinderopvang Borne: we willen praktische, eenvoudige instrumenten en we willen het team een rol laten vervullen. Alle vier de instrumenten van de P&O cyclus staan in dit document bij elkaar. 270° feedback, POP, pop-gesprek met de leidinggevende en pop bespreken in het team.
Omgaan met dilemma’s
In de huidige complexiteit worden organisaties continu met dilemma’s geconfronteerd. Een dilemma bestaat uit twee kanten die ‘schijnbaar’ tegengesteld zijn. Een effectieve manier om met een dilemma om te gaan is balanceren tussen de ‘twee polen’.
Teamontwikkelruimte jobaid
Groepen die iets willen veranderen, verbeteren of vernieuwen hebben daar ontwikkelruimte voor nodig. Die ontwikkelruimte maken ze in de samenwerking met elkaar door vier activiteiten te ondernemen: toekomst creëren, reflecteren, organiseren en dialoog voeren.
Functioneel roddelen
Bij het bespreken van (probleem)situaties leidt functioneel roddelen, roddelen waar het onderwerp van gesprek bij zit, vaak tot hele nieuwe inzichten. Het is even wennen, maar daarna vinden groepen het meestal zinvol en leuk. Dit is goed te gebruiken in een werkoverleg of intervisie.
Feedback-kaarten
Feedback geven vinden veel professionals moeilijk. Effectiever is het om feedback te vragen. Op de feedback-kaarten staan tips om feedback te vragen, te ontvangen en te geven.
P&O cyclus in beeld
In deze piktochart staat kort de hele personeelscyclus beschreven van Kinderopvang Borne. In veel organisaties zijn dit lijvige stukken, die niet iedereen graag leest. Dit is een voorbeeld dat het ook op 1 A4 kan.
Teamsuccesfactoren
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er in ieder geval 5 factoren van invloed zijn op het succes van teams. Wij hebben ze op een rij gezet. Bespreek ze in je team en wordt als team nog succesvoller.