Noem een groep ‘een team’ en dan is het een team
We gaan er vaak vanuit dat als we een groep mensen bij elkaar zetten en er de sticker ‘team’ opplakken ze dat als vanzelf ook zijn. Team is acroniem van ‘Together Everyone Achieves More’, ik herhaal het nog maar eens. Uit veel onderzoeken blijkt echter dat het maar weinig teams lukt om dat daadwerkelijk te realiseren. Sterker nog de meeste teams presteren gemiddeld maar op 75% van de optelsom der delen. Hoe groter de omvang van teams wordt hoe verder dat percentage daalt. Dus werken in teams levert in veel gevallen een rendementsverlies van minimaal 25% op.
Een team kan alleen samen meer en beter presteren dan enkel de som der delen als de teamleden:
- een eenduidig beeld hebben van hun doel en/of opgave, zich daaraan verbinden en weten wanneer het goed is.
- weten welke bijdrage er van ieder van hen wordt verwacht, waarom hun bijdrage belangrijk is en wanneer ze het goed doen.
- elkaars kwaliteiten goed kennen en optimaal in weten te zetten. Dus dat je samen het beste uit ieder teamlid haalt.
- elkaar vertrouwen en daardoor los durven te laten en elkaar ruimte durven te geven.
- nieuwsgierig zijn naar elkaar -naar de ander zijn ideeën, beweegredenen, overtuigingen, etc.- oprecht geïnteresseerd en daardoor de dialoog aangaan.
- elkaar feedback geven.
- duidelijke (werk)afspraken met elkaar maken.
- elkaar waarderen, zich gewaardeerd voelen en elkaar uitdagen en zich uitgedaagd voelen.
Deze lijst is zeker nog niet volledig en gaat alleen nog maar over het team zelf, maar elk team functioneert in een omgeving die ook nog beïnvloedt of het een team lukt om een TEAM te zijn.
Dit maakt duidelijk dat een groep meestal niet vanzelf door er een sticker op te plakken als team zal functioneren. Dat een TEAM hard werken is en blijft. Op het ene moment heb je het samen prima voor elkaar, terwijl je op een volgend moment er samen weer hard voor moet werken om het beste uit de samenwerking te halen. Een werkwoord maakt veel beter duidelijk dat een team zijn en blijven continu (en vaak hard) werken is.
Steeds meer tijdelijke teams
Een tweede reden, die Edmondson vooral benadrukt met teaming, is dat we steeds meer met tijdelijke teams werken. Teams worden geformeerd rondom een vraagstuk en als het vraagstuk is opgelost houdt het team op te bestaan. Die teams zijn vaak interdisciplinair, waardoor het beste halen uit de samenwerking nog moeilijker wordt. Ieder heeft een eigen achtergrond, kennisbasis en daardoor een eigen taal en begrippenkader. De meerwaarde zit in die diversiteit, maar die meerwaarde bereik je alleen als het de teamleden lukt om die verschillen productief te maken.
Zo’n tijdelijk team heeft een opdracht te realiseren in een beperkte tijd. Dat doet een groot beroep op het snel leren kennen van elkaar en in een hele korte tijd effectief en efficiënt leren samenwerken om het beste uit die samenwerking te halen. Voor die teams is het zeker hard werken om dat te realiseren.
Kortom reden genoeg om aan ons zelfstandig naamwoord ‘team’ een werkwoord ‘TEAMEN’ toe te voegen!