De teams
Hoe ging dat in zijn werk? Drie teams, bestaand uit zes talentvolle medewerkers in de zakelijke dienstverlening, kregen een businessopdracht van één van de directeuren uit hun organisatie. Die opdracht doet ertoe, het is een complex vraagstuk en een belangrijke opdracht voor de business. De teams maakten de eerste anderhalve dag kennis met elkaar en hadden een gesprek met hun opdrachtgever.
Presentatie en observatie
Donderdagmiddag 16.00 uur, sta ik met ‘teamontwikkelruimte’ op het programma. Aangezien ze al een behoorlijke dag achter de kiezen hebben wil ik het niet langer maken dan 45 minuten en vooral in interactie met de teams de materie verkennen. Ze herkennen snel waar het om gaat en kunnen gemakkelijk eigen praktijkvoorbeelden geven bij elk van de vier activiteiten: toekomst creëren, reflecteren, organiseren en dialoog voeren. Ook de spanning in het maken van ontwikkelruimte herkennen ze. Na de presentatie gaan de teams met hun opdracht aan de slag.
Elk team krijgt een observator: Paul Aartsen, Thomas Vencken en ik. Na drie kwartier geven wij heel kort observaties terug. Het team dat ik observeer besteedt op een hele natuurlijke en organische manier aandacht aan toekomst creëren en organiseren. Ze stellen elkaar minder vanzelfsprekend vragen en doen dat helemaal niet als ze van mening lijken te verschillen. De inbreng van de teamleden is niet in balans, er is één teamlid die wat voor de rest uitloopt en de kar trekt. Het team gaat met elkaar in gesprek over deze feedback. Openhartig spreken ze belemmeringen en irritaties naar elkaar uit. Daarna werken ze heel anders met elkaar samen. Ze vragen door op de inbreng van teamleden, ze gaan pas verder als ze het echt begrepen hebben. Ze versnellen daardoor, want in de volgende 45 minuten boeken ze een resultaat wat ze nog helemaal niet hadden verwacht. Elk teamlid is heel blij met het behaalde resultaat en de samenwerking die is ontstaan. Ze zijn verbaasd dat ze dit in zo’n korte tijd kunnen bereiken.
Geheim van het succes
Ook ik was weer verbaasd, want in heel veel teams merk ik dat het, ook als ze eenmaal weten hoe je ontwikkelruimte creëert, het nog helemaal niet gemakkelijk is. Waarom hier dan wel? Ik denk omdat het:
- nieuwe teams zijn, waar nog weinig gesettelde onderlinge patronen en verhoudingen zijn. Daardoor kunnen ze nog gemakkelijker verschillende kanten op bewegen.
- teams zijn waar het oplossen van een complex vraagstuk centraal staat. Dit is de enige opdracht die het team te doen heeft.
- misschien ook nog, omdat het een groep slimme, heel gedreven, en nog relatief jonge medewerkers is.