Nu organisaties in hoog tempo moeten veranderen en innoveren heeft teamwerk een vlucht genomen, want het werk wordt steeds complexer en vaak te complex voor één individu. Teams kunnen individuen overtreffen in het oplossen van complexe taken, omdat ze over betere informatieverwerkingscapaciteiten beschikken, samen creatiever kunnen zijn en daardoor betere oplossingen kunnen vinden. Ondanks hun potentie, lukt het veel teams niet om beter te presteren dan het beste teamlid uit een team alleen zou kunnen.
Onderzoekers, organisaties en teams zoeken daarom naarstig naar theorieën en modellen die teamwerk verklaren en die helpen om betere teamresultaten te behalen. Aan die queeste proberen we met dit onderzoek bij te dragen.
De centrale vraag van dit proefschrift is: Hoe kunnen teams ontwikkelruimte
creëren met als doel het best mogelijke resultaat te behalen?
De onderzoeksvraag impliceert dat we geïnteresseerd zijn in de effectiviteit van teams. Naar dat onderwerp wordt al lang en heel veel onderzoek gedaan. Die onderzoeken maken duidelijk dat er enorm veel factoren op de teameffectiviteit van invloed zijn, maar dat de teaminteracties het meest van invloed zijn, daarom richten we ons daarop.
In 2008 promoveerde Marc Coenders op teaminteracties, hij ontwikkelde een model voor teamontwikkelruimte en dat is het vertrekpunt voor dit proefschrift. Het model van teamontwikkelruimte spreekt ons aan. Enerzijds omdat het eenvoudig lijkt met vier dimensies. Anderzijds lijkt het idee logisch dat teams in hun samenwerking met elkaar een sociale ruimte maken die zij nodig hebben om te floreren en het beste resultaat te behalen. Tegelijkertijd lijkt het model door het taalgebruik en de achterliggende theorie erg complex en niet zomaar toepasbaar voor teams in hun dagelijkse praktijk.
We pakken de uitdaging op om dit concept verder te ontwikkelen en praktisch te maken voor teams, managers en iedereen die met teams werkt.
Download ‘Creating developmental space for better team results’ (pdf 2Mb)